Choď na obsah Choď na menu
 

AJ VO VEČI BUDE „ZUŠ-KA“

21. 2. 2018

Pre deti z mestskej časti Veča a ich rodičov máme dobrú správu. Za vzdelaním v oblasti kultúry s najväčšou pravdepodobnosťou už nebudú musieť chodiť cez most. Základná umelecká škola v Šali chce v priestoroch ZŠ J. Hollého otvoriť všetky štyri odbory, ktoré fungujú aj v Šali. V tých istých priestoroch však chce otvoriť umeleckú školu aj súkromná spoločnosť. O tom, ktoré zariadenie ponúkne deťom svoje odbory, rozhodnú poslanci mesta v marci.

Nainštalovať zrkadlá do malej telocvične a vytvoriť tak sálu pre tanečný odbor. Aj to jeden z predstáv Základnej umeleckej školy v Šali, ktorá chce vytvoriť elokované pracovisko v priestoroch večianskej školy. „ZUŠ-ka“ dnes ponúka štyri odbory. Všetky - tanečný, hudobný, literárno-dramatický a výtvarný odbor by chceli otvoriť aj vo Veči. História umeleckej školy siaha do päťdesiatych rokov minulého storočia. Dnes školu navštevuje 672 detí. V poslednom období škola už nemohla vyhovieť, z kapacitných dôvodov, ďalším žiadostiam. Presunutím žiakov do mestskej časti Veča by sa mohlo uvoľniť miesto v šalianskych priestoroch pre ďalších mladých umelcov. V súčasnosti ponúka „ZUŠ-ka“ krúžky svojim žiakom v dvoch priestoroch – na Kukučínovej a Hlavnej ulici.

Mesto však dostalo okrem žiadosti „ZUŠ-ky“ ďalšiu obdobnú požiadavku. Spoločnosť Chameleon z Nitry prejavila záujem otvoriť umeleckú školu vo Veči, tiež v priestoroch základnej školy. Štyri odbory by boli rovnaké ako tie, ktoré by ponúkala šalianska umelecká škola. Navyše by ponúkala deťom audiovizuálny odbor.

Primátor Šale Jozef Belický absolvoval stretnutie s organizátormi Chameleonu, ich nápad sa mu pozdával. O tom, kto bude v priestoroch večianskej základnej školy vštepovať deťom umenie, však rozhodnú poslanci na svojom najbližšom zasadnutí 22. marca. „Najpodstatnejšie je to, že deti môžu v každom prípade len získať. Tie, ktoré sú z mestskej časti a o odbory sa zaujímajú, nebudú musieť chodiť cez most,“ uzavrel primátor Jozef Belický. Umelecká škola by mohla začať fungovať najskôr od septembra 2018, predchádzať tomu ale bude ešte niekoľko administratívnych záležitostí.

 

Zdroj: (ek)