Choď na obsah Choď na menu
 

Betlehemské svetlo

17. 12. 2018

Betlehemské svetlo je plamienok zapaľovaný každoročne pred Vianocami v betlehemskej jaskyni, kde sa podľa tradície narodil Ježiš Kristus. Plameň betlehemského svetla roznášajú skautido miest a obcí po celej Európe a tiež do niekoľkých amerických krajín. Väčšinou býva najskôr letecky dopravený do Viedne, odkiaľ sa ďalej šíri väčšinou po železnici.

Plameň betlehemského svetla odpaľujú z Betlehema rakúske deti. Po prvýkrát (1986) to bolo postihnuté dieťa odkázané na elektrický vozík. O rok neskôr to bol jeho kamarát, ktorý túto poctu získal ako vďaku za svoju dlhodobú obetavú pomoc postihnutému kamarátovi. Medzi deťmi, ktoré v ďalších rokoch odpaľovali plameň betlehemského svetla bol aj malý utečenec z Kambodže, ktorý našiel v Rakúsku druhý domov.

V roku 2000 neodpaľuje rakúske dieťa svetlo v Betleheme, ale preberie ho od izraelských detí na letisku v Tel Avive. O rok neskôr prinesú plameň betlehemského svetla izraelské deti až do Rakúska. Od roku 2003 sa obnoví tradícia odpaľovania plamienku priamo v Betlehema. Pre deti, ktorým sa táto pocta ujde sa vžije označenie Deti svetla pokoja (Friedenslichtkind).

Zdroj: https://sk.m.wikipedia.org