Choď na obsah Choď na menu
 

MESTO SA PRIPRAVUJE NA DRUHÚ ETAPU CYKLOTRASY

13. 2. 2018

Nová autobusová stanica, ktorá by bola moderne a bezpečne prepojená so železničnou stanicou, takmer 300 parkovacích miest pre osobné autá, viac zelene či stojiská pre bicykle. To je plán, ktorý by chcelo mesto v budúcnosti zrealizovať.

Vizualizácia predstaničného námestia v Šali znázorňuje predstavu vedenia mesta o tom, ako by mohla táto lokalita zmeniť svoj vzhľad. Projekt, ktorý rieši priestor o rozlohe 2,3 hektára, by mal byť súčasťou druhej etapy budovania cyklotrás. Vynovený predstaničný priestor ráta aj so stojiskami pre odkladanie bicyklov či s 279-timi parkovacími miestami. „V budúcej výzve z toho istého programu, z ktorého sme získali viac ako 1,2 milióna eur na cyklotrasu do Dusla, sa budeme uchádzať s projektom predstaničného priestoru,“upresňuje primátor Šale Jozef Belický.
Projekt sa pravdepodobne v tomto roku nezrealizuje, no mesto bude pripravené, v prípade výzvy z ministerstva, uchádzať sa o financie. Reagovať na výzvy je potrebné v pomerne krátkom čase, mesto musí predložiť projekt so stavebným povolením do troch mesiacov. „Preto musíte mať v zásobníku vždy projekty, ktoré vyhovujú týmto výzvam,“ odôvodňuje primátor Jozef Belický a ďalej dodáva, že okrem estetickej stránky sa pri tvorbe projektu kládol dôraz najmä na bezpečnosť. Autobusová stanica by sa premiestnila pred vlakovú stanicu, čím by vznikla bezpečná možnosť prechodu z autobusu do vlaku. Dnes musia ľudia prechádzať cez frekventovanú cestu.

Prvú etapu budovania cyklotrás ministerstvo podporilo. Mesto získalo v rámci výzvy na cyklotrasu za zamestnaním nenávratný finančný príspevok vo výške 1 127 855 eur. S výstavbou by sa malo začať v máji. Mesto verí, že obyvatelia, zamestnanci spoločnosti Duslo či ľudia smerujúci do polikliniky, si budú môcť cyklotrasu vyskúšať na jeseň tohto roka. Mesto má jasnú predstavu aj o tretej etape cyklotrasy. Tá by mala riešiť prepojenie spomínaných dvoch bodov cyklochodníkmi – Duslo a stanicu v Šali. „Zaoberáme sa aj cyklotrasou do Diakoviec, rokovali sme už s pani starostkou Diakoviec o možnostiach,“uviedol primátor.

 

(ek, vizualizácia: Beker Architekti)