Choď na obsah Choď na menu
 

POLOPODZEMNÉ KONTAJNERY VYRASTÚ UŽ O PÁR TÝŽDŇOV

20. 9. 2018

Večný neporiadok okolo kontajnerových stanovíšť vo Veči sa stane minulosťou. Prispieť by k tomu mohli moderné polopodzemné kontajnery, ktorými sa budú môcť už onedlho pýšiť Večania. 

Už v týchto dňoch prebieha geodetické vytyčovanie, určuje sa, kde presne budú kontajnery „vyrastať zo zeme“. Umiestnené sú 1,6 m pod úrovňou terénu a ich výška nad terénom je 1,2 m.

Počet stanovíšť bude nižší ako v súčasnosti, namiesto 30-tich ich bude 17. Určenie miesta, kde presne budú kontajnery vybudované, závisí aj od podmienok pod zemou. Pri výstavbe je totiž mesto veľmi limitované inžinierskymi sieťami – kanalizáciou, plynovými rozvodmi, vodovodným potrubím, telekomunikačnými sieťami a podobne. Polopodzemné kontajnery sa vyprázdňujú pomocou hydraulického žeriavu. Mesto preto musí myslieť, pri rozhodovaní o ich umiestnení,  aj na to, aby rameno smetiarskeho vozidla dočiahlo ku kontajnerom.

Tento moderný a elegantný spôsob zberu odpadu má niekoľko výhod:

  • zamedzí sa prístup k odpadkom, znečisťovaniu verejných priestranstiev a spomalí sa rozklad odpadu;
  • v kontajneroch bude zabudovaný aj čip, ktorý poskytne údaj o jeho naplnenosti. Ušetrí sa tak na zbere a vývoze odpadu. Jeden veľkoobjemný kontajner nahradí až 6 súčasných, s objemom 1100 litrov;
  • tým, že sa bude odpad zhromažďovať pod zemou, kde je podstatne nižšia teplota, Večania sa zbavia typického „kontajnerového pachu“;
  • v kontajneroch bude zabudovaný aj hlásič požiaru;

V ďalších rokoch plánuje mesto postupne zaviesť zmenu v systéme zberu odpadu aj v Šali. Výstavba polopodzemných kontajnerov by sa mala realizovať v niekoľkých etapách.  

Na časť výstavby v mestskej časti získalo mesto aj mimorozpočtové zdroje. Európsky fond regionálneho rozvoja podporilo časť projektu so sumou 56 856 eur.

So stavebnými prácami, ktoré sa vo Veči začnú už čoskoro, môže súvisieť zvýšená intenzita hluku a znížený komfort v okolí budúcich stanovíšť. Prosíme obyvateľov o trpezlivosť, veríme, že výsledok bude stáť za to!

 

Tento projekt je spolufinancovaný z Európskej únie

vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

 

V prílohe nájdete aj situáciu, kde koľko bude kontajnerov. Písmenom a sú označené kontajnery, ktoré budú na zmesový komunálny odpad. Písmenom b sú označené kontajnery na separáty.

 

(ek)

img_20180924_093821.jpg