Choď na obsah Choď na menu
 

ZUŠkári od septembra aj vo Veči: Záujemcovia a štúdium sa ešte môžu hlásiť

13. 8. 2018

Základná umelecká škola v Šali plánovala využiť ďalšie priestory vo Veči. Od začiatku nového školského roka už tam budú vyučovať.

 

Šalianski umelci už svoje kapacitné možnosti dávno prekročili, preto chceli využiť ponúkané priestory v Základnej škole J. Hollého v mestskej časti vo Veči. Súčasne so Základnou umeleckou školou v Šali (ZUŠ) sa však o niečo podobné pokúšala aj súkromná firma z Nitry. Kým ZUŠ v Šali podporuje mesto, spomínaná firma chcela zriadiť svoju súkromnú umeleckú školu. Nakoniec vo Veči vznikne elokované pracovisko šalianskej ZUŠ-ky.

V novom

Umelecká škola sídliaca na pešej zóne ponúka svojim študentom rozvoj svojho talentu vo viacerých odboroch: hudobný, výtvarný, literárno – dramatický, tanečný. Zapísať sa záujemcovia mohli do konca júna 2018. Nový školský rok začne ZUŠ-ka už aj v elokovaných priestoroch večianskej základnej školy. I tam bude prebiehať výučba vo všetkých štyroch odboroch. Viac nám prezradila zástupkyňa riaditeľa Nora Valentínová.

Očakávajú nárast

„Do Veče je doteraz prihlásených do všetkých štyroch odborov 31 žiakov, ale predpokladáme, že sa tento počet prvý septembrový týždeň zvýši. Preto budeme presne zadeľovať hodiny až začiatkom septembra,“uviedla Nora Valentínová.

Čo sa týka priestorov, zatiaľ majú vo večianskej základnej škole vybavenú knižnicu, kde bude prebiehať vyučovanie hudobného odboru, teda skupinové vyučovanie hudobnej náuky ako aj individuálne vyučovanie hry na klavíri, gitaru, flautu a spev. Zástupkyňa Nora Valentínová podotkla, že „pán riaditeľ nám ponúkol ďalšie dve menšie odborné učebne na individuálne vyučovanie podľa potreby. Prispôsobíme sa dopytu, nemáme problém vyučovať všetky predmety, ktoré poskytujeme v Šali. Vyučovanie bude prebiehať v čase medzi 13.00 a 17.00 hod.“

Voľné miesta

Ako sme sa ďalej dozvedeli, nové priestory v ZŠ Hollého sú pre šaliansku umeleckú školu plne vyhovujúce, vybavenie si chcú doplniť o hudobné nástroje, notový materiál a pomôcky. „Tanečný odbor sa bude vyučovať pravdepodobne jeden deň v stredu, alebo vo štvrtok v malej telocvični. Výtvarný odbor bude mať jednu väčšiu triedu podľa prihlásených žiakov zatiaľ na jeden deň v týždni. Literárno – dramatický odbor nemá naplnenú triedu, keď sa prihlásia noví žiaci v septembri, otvoríme aj tento odbor. Voľné miesta máme ešte v hre na akordeóne, na husliach a na spev,“ priblížila Nora Valentínová.

Aj elektronicky

Každý, kto má záujem, môže vyplniť a odoslať elektronickú prihlášku na www.zussala.sk. Každý novoprijatý žiak (aj z Veče) sa bude hlásiť prvý septembrový deň medzi 8.00 a 13.00 hod. na ZUŠ v Šali ul. Kukučínova – hudobný a tanečný odbor a ul. Hlavná – výtvarný a literárno-dramatický odbor. Tu dostanú všetky potrebné informácie.

Zdroj:Zlatica Gregorová (sala24).