Choď na obsah Choď na menu
 

Hodová slávnosť vo Veči

17. 5. 2015

11058352_848055151953621_6929421342177316642_n.jpg

Tretia májová nedeľa, 17. máj 2015, sa niesol v duchu hodovania. Akcia pod názvom „Hodová slávnosť” sa konala od 14-tej hodiny v parku a na terase Kultúrno-spoločenského domu na Pribinovom námestí vo Veči. Podujatia sa zúčastnili miestni ale aj cezpoľní návštevníci, ktorí svojimi ohlasmi akciu privítali a poriadne si ju užívali.

Hodová slávnosť sa konala pri príležitosti Večianských slávností, ktoré sa realizovali 15.-16.05.2015. Hodová slávnosť chápeme ako tradičnú lokálnu slávnosť spojenú s hostinou. Najčastejšie je spájaná so sviatkom zasvätenia miestneho kostola a tam, kde sú v obci alebo v meste kostoly dva, poriadajú sa hody i menšie hodky. Tak ako každý rok, aj tento, mali hody dve stránky – svetská a cirkevná. Tá svetská sa odohrávala v obci a v rodine, cirkevná v kostole.

Od stredoveku hodové slávnosti sprevádzali prvky jarmočnej kultúry v podobe rozličných atrakcií, napríklad kolotočov, vystúpení divadelných skupín, čo sa zachovalo a udialo aj pri tejto príležitosti. O kultúrnu, čiže svetskú stránku, sa postarala živá hudba, Mažoretky ALEXA zo Šamorína, Anička Slížová z Veči, Duo flautistky z Trnovca nad Váhom, Denné centrá seniorov č.1, č.2 a č.3 a Dychová hudba Zálužanka.

Nezabudlo sa na predaj tradičných koláčov a pečív, mäsa, nealkoholických a alkoholických nápojov, nafukovacích balónov a podobne.

„Prvý ročník Hodovej slávnosti je úspešne za nami v spolupráci s Mestom Šala. Ďakujeme všetkým, ktorí prišli a vytvorili výbornú atmosféru. Poďakovanie patrí rovnako všetkým tým, ktorí priložili ruku k dielu a pomohli uskutočniť podujatie, či už finančne – Mgr. Jozef Belický, Ing. Vladimír Vicena, Ing. Marek Vrbovský, RNDr. Jozef Kollár, JUDr. Peter Belovič, Pneuservis Hučko, LVH – Stavebniny - Vladimír Harmat, Ing. Štefan Bartošovič, FK Veča - Vojtech Halász, Reštaurácia Corgoň, Ernest Baluška, Chytko Bar, Mesto Šaľa, alebo osobnou pomocou členom občianskeho združenia VEČANIA. Tešíme sa na ďalší ročník”, uviedol Marek Molnár, organizátor a predseda OZ VEČANIA.