Choď na obsah Choď na menu
 

Mikuláš medzi nami

8. 12. 2013

 MIKULÁŠ VO VEČI

 
 
Mikuláš, oslavované meno, má podľa kalendára sviatok 6. decembra. V tento deň sa obdarúvajú všetky deti sveta za ich dobré alebo zlé vlastnosti. Zvyčajne za poslušnosť, úctu, snahu a ostatné dobré vlastnosti, dostanú deti darček v rôznych podobách. Ak je dieťa zlé, neposlúcha a robí vôkol seba neporiadok, zaslúži si odmenu v podobe surového zemiaku a uhlia.
 
    A kto bol vlastne Mikuláš? Podľa životopisov svätých vieme, že svätý Mikuláš bol biskupom v Myre. Na jeho česť sa vytvorilo množstvo diel, kostolov a oltárov, dokonca sa pomenúvali mestá, miesta a obce. Narodil sa v Patare v Lýcii a bol známy vďaka svojej mimoriadnej zbožnosti, nadšeniu a zázrakom. Zomrel v Myre. Pochovali ho v biskupskej katedrále. Od rodičov dostal dobrú výchovu a zachovával pôst. Zo životov svätých sa taktiež dozvedáme, že v stredu a piatok jedol iba raz, aj to až večer. Rodičia zomreli, keď bol ešte veľmi mladý, avšak zanechali mu majetok, vďaka ktorému sa nemusel báť o svoje živobytie. On sa rozhodol všetko venovať chudobným.
 
     Prečo sa vlastne deti odmeňujú? Odkiaľ sa to traduje?
 
S tým súvisí azda najznámejšia príhoda z jeho života. Jeden muž, obyvateľ Patary, mal tri dcéry. Prišiel o všetky svoje peniaze a preto ich nemohol vydať, nemal pre ne veno. Otec troch dcér sa preto rozhodol pre zúfalý čin. Dcéry chcel dať na prostitúciu. O tom sa dozvedel Mikuláš, ktorý zobral mešec zlata a v noci pod rúškom tmy ho dal mužovi do okna. Malo to byť na veno najstaršej dcéry. Tento Mikulášov skutok sa opakoval ešte dvakrát, vždy pre ďalšiu dcéru. Na tretí raz ho otec troch dcér spozoroval a bol mu veľmi vďačný za jeho pomoc.
 
     Deti sa na tento deň veľmi tešia, pretože vedia, že nádielka sv. Mikuláša je štedrá podľa ich zásluh, poslušnosti a pomoci svojim blížnym. OZ Zbor sv. Rodiny zorganizovalo 8. decembra 2013 Stretnutie so sv. Mikulášom v Kostole Panny Márie Pomocnice kresťanov, kde okrem Mikuláša prišli anjelik a čert. Mikulášsky program si pre divákov pripravili žiaci Základnej školy na Bernolákovej ulici z Veče, pod vedením Mgr. Janky Tóthovej, riaditeľky školy. Vystúpenie malo veľký ohlas u divákov, podporený silným potleskom.
 
     Stretnutie s Mikulášom, patrónom detí, pekárov, námorníkov, lekárnikov a rybárov sa stáva tradíciou, každoročne pod záštitou členov OZ Zboru sv. Rodiny a ochotných ľudí, ktorí sú súčasťou podujatia. 
 
 

Náhľad fotografií zo zložky Stretnutie s Mikulášom vo Veči (8.12.2013)