Choď na obsah Choď na menu
 

Zajazd do Vysokých Tatier

29. 5. 2015

p5301837.jpg  

Občianske združenie VEČANIA koncom mesiaca máj zorganizovalo trojdňový zájazd do Vysokých Tatier. Pre účastníkov zájazdu bol pripravený bohatý program. Spoločne sme navštívili Arborétum v Tesárskych Mlyňanoch, najvýznamnejšie dendrologické zariadenie Slovenska. Po takmer dvojhodinovej prechádzke a hodiny cesty autobusom sme zastali v Banskej Bystrici, presnejšie v Múzeu SNP. Toto múzeum má celoslovenskú pôsobnosť a je špecializované na vývoj slovenskej spoločnosti v rokoch 1938 – 1945 s dôrazom na dokumentáciu protifašistického oslobodzovacieho boja a Slovenského národného povstania.

     Ubytovanie s polpenziou bolo zabezpečené v Penzióne Medvedica v Tatranskej Štrbe.

     Druhý deň sa niesol v turistickom duchu. Deň začal výletom do Tatranskej Lomnice, odkiaľ sme sa vyviezli lanovkou na Skalnaté pleso a pokračovali pešo cez Tatranskú magistrálu na Hrebienok. Náučný chodník je v Tatrách označený červenou značkou – pre náročných. Na túto takmer päťhodinovú pešiu túru si trúfli aj najstarší účastníci zájazdu, ktorí prekonávali svoje sily a schopnosti a nedali sa zahanbiť svojim výkonom oproti mladšej generácii. Mnoho turistov vidiacich našu osádku, podávalo ruky starším a obdivovali ich zdatnosť a fyzickú vytrvalosť.  Za náročné zvládnutie takmer sedemkilometrového úseku, bez väčších prestávok, patrí všetkým obdiv a poklona, že to nevzdali a verili v úspešný výkon cesty do cieľa.

     Posledný deň sme sa zastavili na Štrbskom plese, zrealizovali pešiu pochôdzku okolo jazera, povedali si históriu súvisiacu s osídlením Vysokých Tatier, povrchom, počasím a inými potrebnými informáciami. Ďalšou zastávkou bol Skanzen – Múzeum liptovskej dediny v Pribyline. Skanzen patrí medzi najznámejšie skanzeny a múzeá na Slovensku, dokumentujúce život v minulosti. Obsahuje zrekonštruované domy a obydlia, v ktorých žili ľudia a pracovali remeselníci. Zrekonštruované sú nielen exteriéry, ale aj interiéry a vybavenie domov. Odtiaľ sme sa vydali na malý výlet pri Liptovskú Maru, kde sme sa spoločne naobedovali a pokračovali do Rajeckej Lesnej, kde sme mali možnosť nahliadnuť na fungujúci a pohyblivý Betlehem. Nádherná expozícia nezobrazuje iba Kristovo narodenie v meste Betlehem a jeho život, ale aj dejiny slovenského národa. Scéna Božieho narodenia sa nachádza uprostred diela a je začlenená do obce Rajecká Lesná. Okolo nej sú zastúpené všetky slovenské regióny svojimi najznámejšími miestami a pamiatkami. Hrady Devín, Bratislava, Trenčín, Orava, katedrály v Nitre, Trnave, Spišskej Kapitule, Košiciach a ďalšie. V pozadí sa týči Kriváň, jeden z tatranských štítov, ktorý je symbolom slovenskej krajiny.
Celé dielo je 8,5 m dlhé, 2,5 m široké a 3 m vysoké. Spolu je tu rozmiestnených cca 300 postáv, z ktorých sa polovica pohybuje.

     Výlet sa páčil všetkým účastníkom. Jeho príprave sa venoval osobitý zreteľ. Veríme, že aj najbližšie budú mať ľudia záujem o poznávacie zájazdy a pôjdu s nami aspoň  na jeden z množstva plánovaných zájazdov.

Mgr. Lukáš Mencl, Marek Molnár.