Choď na obsah Choď na menu
 

KLUB VEČIANKA ZDRUŽUJE 35 ROKOV

26. 10. 2018

Jar, 1983 – z iniciatívy Večanov v dôchodkovom veku vznikla požiadavka adresovaná na Mestský národný výbor na zriadenie klubu dôchodcov. Je tomu 35 rokov, čo Klub dôchodcov Večianka združuje a spája naše babky a dedkov. Dnes ho poznáme pod názvom denné centrum seniorov.

Prvým predsedom klubu bol Ernest Mrllák, svoju funkciu však zastával veľmi krátko. O rok neskôr sa na čelo klubu dostáva Elena Banásová. „V roku 1989 bol na novovybudovanom sídlisku na Narcisovej ulici uvedený do prevádzky dom s opatrovateľskou službou. Orgány mesta rozhodli, že suterénne priestory tohto domu budú slúžiť pre spoločenský život seniorov. V tom čase sa presťahoval aj klub do týchto priestorov,“ priblížil riaditeľ OSS Ľubor Gáll. Na čele klubu najdlhšie stála pani Mária Valeková, od roku 2007 do 2018. Dodnes je aktívnou a usmievavou členkou klubu. Riaditeľ sa jej pri tejto príležitosti poďakoval za jej osobný vklad a prínos pre klub. Vedenie prevzala začiatkom tohto roka Iveta Hučková. Spolu s riaditeľom OSS Ľuborom Gállom odovzdali viacerým členom ďakovný list za aktívnu činnosť v klube.

Aktívne funguje aj spevokol, ktorý svoj talent predviedol v rámci programu. Seniori totiž okrem oslavy 35. výročia založenia klubu si pripomenuli aj Mesiac úcty k starším. Vystúpili v nových blúzkach, ktoré si zakúpili vďaka príspevku, ktorý dostali 18. októbra na celomestskej oslave Mesiaca úcty k starším. S milým programom vystúpili vnúčatá a pravnúčatá členov centra – detičky z MŠ Hollého tancovali, spievali, recitovali. V očiach niektorých seniorov sa objavili slzy dojatia, no a úsmev na perách nezatajil nikto. Po vystúpení detičky rozdali ručne vyrobené srdiečka s babičkou a deduškom.

„Veča je veľmi špecifická v tom, že tu boli rôzne združenia. Sú tu aktívni dobrovoľní hasiči, záhradkári, ale bol tu napríklad aj dedinský spevokol, ktorý zanikol. Ale vy ste túto časť zaplnili. Vy ho hrdo držíte ďalej. Som vám vďačný, že spievate. Toto je odovzdávanie tradícií, zvyklostí tohto miesta. Robte to aj naďalej. Ste istotou aj pre tých, ktorí si myslia, že už ich nič dobré nečaká. Čaká. Užiť si v spoločnosti svojich rovesníkov. Ďakujem vám za to,“ prihovoril sa im primátor mesta Jozef Belický.

Fotogaléria:  pod článkom.

Zdroj:(ek)

 

Náhľad fotografií zo zložky 35. výročie založenia klubu