Choď na obsah Choď na menu

Oficiálne stanovisko k zápasom Selice a Kráľov Brod

25. 10. 2018

Oficiálne stanovisko FK Veča k udalostiam z posledných týždňov.

Vážené dámy, vážení páni,

dovoľte mi, prosím, aby som sa ako predseda FK Veča vyjadril k udalostiam, ktoré sa udiali na našom štadióne v posledných dvoch domácich zápasoch proti mužstvám Selíc a Kráľovho Brodu. K tomuto kroku ma donútili vyjadrenia dotknutých mužstiev, s ktorými sa nestotožňujeme a vrhajú zlé svetlo na náš klub.

V 10. kole sme hostili na domácej pôde mužstvo Selíc. Bol to derby zápas dvoch kvalitných mužstiev.  Rád by som sa vyjadril k stanovisku pána Zoltána Szitása (Selice) v zápise o stretnutí. Pred začiatkom zápasu som bol ako hlavný usporiadateľ rozhodcom Hirkom upozornený, že počas zápasu sa nesmie nikto zdržiavať na lavičke okrem osôb uvedených v zápise o stretnutí. Toto som tlmočil aj nášmu vedúcemu mužstva Marekovi Sokolovi, ktorý dané nariadenie rešpektoval a dbal o jeho dodržanie. Na lavičke sme teda mali 9 hráčov (náhradníkov), trénera, vedúceho mužstva a lekára. Pred zápasom si to overil aj asistent rozhodcu Veládi na oboch stranách. Takže tvrdenie pána Szitása, že domáca lavička nebola kontrolovaná a rozhodca dal skontrolovať len lavičku hostí nekorešponduje s pravdou. Odohrával sa zaujímavý zápas pred peknou diváckou návštevou. V prvom polčase nám, podľa môjho názoru, nebola odpískaná čistá penalta, čo potvrdili po zápase oba tábory. V druhom polčase sa hostia dostali do vedenia, vzápätí sme ich pritlačili na ich stranu, z čoho rezultovali šance a aj následné vyrovnanie na 1:1. Čo sa týka situácie zo šesťdesiatej minúty, bol som veľmi blízko (na hranici šestnástky), takže som videl čo sa stalo. Po centri do šestnástky došlo k stretu hosťujúceho brankára Tomačeka s vlastným obrancom Hegyim, pričom domáci útočník Prílepok bol pri tejto situácii iba štatistom, do súboja vôbec nešiel, čo mi aj po zápase sám potvrdil. Po tomto náraze ostali obaja hosťujúci hráči na zemi, odrazená lopta sa dostala k Vyskočov,i a ten do prázdnej brány zvýšil na 2:1 pre domácich. Rozhodca gól uznal a vznikla šarvátka na ihrisku. Nevznikali žiadne konflikty medzi hráčmi oboch mužstiev (ako uviedol pán Szitás), len hostia mali „ťažké srdce“ na rozhodcu a miestami to možno vyzeralo aj na jeho  inzultáciu. Po tejto situácii pán starosta zo Selíc svojim hráčom pohrozil, že ak budú ďalej pokračovať v hre, tak na druhý deň odhlási mužstvo svojej obce zo súťaže. Načo hostia reagovali, tak, ako reagovali, hoci po zápase sa niektorí vyjadrovali, že chceli pokračovať v zápase, ale, žiaľ, nemohli. Do konca zápasu bolo ešte tridsať minút, takže ukončenie zápasu zo strany Selíc bolo zbytočné a neuvážené. Zápas sme chceli vyhrať naším výkonom na ihrisku a nie za „zeleným stolom ŠTK“. Na tomto zápase bolo okolo 400 ľudí (najvyššia návšteva v prebiehajúcej sezóne). Predčasné ukončenie zápasu nám spôsobilo nemalé škody a vrhlo na náš klub zlé svetlo. Čo sa týka vetovania rozhodcu Hirku Selicami, nesie absolútnu zodpovednosť komisia, ktorá rozhodovala o nominácii rozhodcov. Za zmienku stojí aj to, že na zápas o čelo tabuľky boli nominovaní len dvaja rozhodcovia.

O dva týždne v 12. kole sme hostili na domácej pôde mužstvo Kráľovho Brodu. Pri všetkej úcte ku klubu, funkcionárom, prišli ako najlepšie mužstvo okresu Galanta, čo odzrkadľovalo aj postavenie v tabuľke, avšak na ihrisku to vyzeralo inak. Boli zatlačený na vlastnú polovicu ihrisku, naši hráči kombinovali, ukázali hernú kvalitu, hostí k žiadnej aktivite nepustili – o čom svedčí aj fakt, že na bránu vystrelili prvýkrát až na konci prvého polčasu! Ako sa vyjadril pán Zoltán Salát do podania na komisiu, do tridsiatej minúty museli dvakrát striedať, ale zabudol poznamenať, že jedno zo zranení si spôsobil hráč sám, keď si podvrtol členok pri tvrdej hre. K druhému zraneniu sa nemôžem vyjadriť, pretože som ho nevidel (zranenie nás úprimne mrzí a hráčovi samozrejme želáme skoré uzdravenie).  Nemyslím si, že rozhodca Novák úmyselne poškodil mužstvo hostí, nakoľko viditeľná herná kvalita bola na našej strane, čo odzrkadľovalo aj skóre na svetelnej tabuli. Rozhodca zápas neovplyvnil a každé svoje rozhodnutie v zápase si hneď aj obhájil. Možno by stačilo trocha sebareflexie a pripustiť fakt, že domáce mužstvo bolo kvalitatívne lepšie. Konflikty s hosťujúcim mužstvom nemáme žiadne napriek tomu, že v minulej sezóne po našej nespravodlivej prehre tam bol fyzicky napadnutý náš člen výboru členom FK Kráľov Brod. My nerozhodujeme o nomináciách rozhodcov, ani nevyvíjame na rozhodcov akýkoľvek tlak. Za zmienku možno stojí, že opäť boli nominovaní len dvaja rozhodcovia a všetky góly padli na strane, kde nebol postranný rozhodca. Šok prišiel po polčasovej prestávke, keď sa hostia rozhodli nenastúpiť na druhý polčas, kvôli údajnému zlému rozhodovaniu hlavného rozhodcu Nováka.

Tieto dve situácie vrhajú negatívny tieň na náš klub, funkcionárov a na našich hráčov, z čoho som úprimne smutný, a to nehovorím o nezainteresovaných ľuďoch, ktorí ani neboli na týchto zápasoch.  Stačí si pozrieť našu súpisku, naše výsledky v súťaži, už druhú sezónu patríme bezpochybne medzi najlepšie mužstvá v súťaži. O víťazstvách chceme rozhodovať na ihrisku, kvalitou našich hráčov a ich výkonmi. Každého jedného súpera v súťaži si veľmi vážime, a to očakávame aj od súperov. Na Veču vždy chodili, a stále chodia, mužstvá hrať s radosťou, pretože ich tu čakal pekný útulný futbalový štadión, kvalitný trávnik a pravá futbalová atmosféra. Mužstvám vždy pripravíme po zápase občerstvenie, podáme si ruky a priateľsky sa rozlúčime. Pred každým zápasom členovia klubu strávia hodiny na prípravu zápasu. Dotknuté mužstvá túto prácu svojimi vyššie uvedenými reakciami dehonestujú a degradujú. Fanúšikovia odchádzajú zo štadióna rozhorčení. Doteraz sa v novodobej ére nášho domáceho futbalu niečo podobné nikdy nestalo, a to sme zažili mužstvá, ktoré dokázali dohrať zápasy aj v menšom počte napriek tomu, že odchádzali aj s dvojcifernou porážkou. Preto nerozumiem konaniu dvoch spomenutých mužstiev.

Aj kvôli týmto situáciám, ako som už spomenul v MY novinách budem apelovať  na komisie v oblastnom futbalovom zväze (DK, ŠTK, KR) a predsedov OBFZ Nitra a OBFZ Galanta, aby sa týmto začali zaoberať, nakoľko klubu (klubom) vznikajú finančné škody. Treba otvoriť tému výšky trestu, pretože 100 eur za takýto disciplinárny prehrešok sa mi zdá neakceptovateľný a nízky. Možno, ak pokuty budú vyššie, predídeme zbytočným predčasným ukončeniam zápasov a futbal si budú môcť opäť vychutnať fanúšikovia a aj samotní hráči.

Tibor Križovič

predseda FK Veča