Choď na obsah Choď na menu
 

Ministerstvo spresnilo detaily: Rodinu môžete cez Vianoce navštíviť za týchto podmienok

17. 12. 2021

Zákaz vychádzania sa mení z denného na nočný. Cesty za blízkymi tak sú povolené.

Od piatka (17.12.) sa mení denný zákaz vychádzania na nočný. Voľne sa nebudeme môcť pohybovať od 20.00 do 5.00 h. Naopak, cez deň budeme môcť ísť kamkoľvek, aj za rodinou.

Ministerstvo zdravotníctva teraz spresnilo podmienky, za akých by malo byť dodržané vianočné posedenie u najbližších. Ako píše denník Hospodárske noviny, od piatka naďalej platí zákaz zhromažďovania sa nad šesť osôb. Opätovne to schválila vláda zároveň so zmenou v zákaze vychádzania. Znamená to, že pravidlá povoľujú stretnúť sa s rodinou v prípade, že bude dodržaný stanovený počet ľudí.

Návštevy sú povolené (mimo nočného zákazu vychádzania). Podľa taxatívneho výkladu by počet ľudí, ktorí sa na návšteve stretnú, nemal prekročiť šesť ľudí,“ potvrdil pre denník rezort. Tento počet môže byť prekročený v prípade, ak žije v domácnosti viac ako spomínaný počet ľudí.

Zároveň zdôrazňuje, že akékoľvek návštevy sú mimoriadne rizikové z hľadiska nevedomého možného šírenia vírusu.

„Preto prosíme, aby ľudia boli počas sviatkov opatrní a navštevovali sa len v nevyhnutných prípadoch. Prosíme, aby v maximálnej možnej miere nosili respirátory v interiéroch, boli zaočkovaní, prípadne sa preventívne otestovali samotestom najmä pred návštevou seniorov,“ dodalo ministerstvo.