Choď na obsah Choď na menu
 

Na Slovensku sa od 28. februára začne uvoľňovanie pandemických opatrení.

18. 2. 2022

Od 28. februára to bude vlastne bez režimov, ostane len ´základ´. Takisto zrušíme povinnosť karantény žiakov, ktorí boli v v škole v kontakte s pozitívnym, prevádzkové hodiny služieb sa predĺžia do 24.00 hod. K navýšeniu kapacity príde aj pri vysoko rizikových podujatiach,“ upozornil premiér. Avizoval, že uvoľnenie sa má dotknúť aj oblastí športu, wellnessu či gastra.

Zvýšia sa aj kapacity pri nízko a stredne rizikových podujatiach. Uvoľnenie príde aj pri vysokorizikových podujatiach, ako sú svadby a večierky.

Druhá fáza uvoľňovania sa začne od 28. marca, keď sa zrušia kapacitné obmedzenia a upraví sa povinnosť nosenia respirátora či rúška. Zrušiť sa majú aj obmedzenia prevádzkových hodín. Po tomto dátume sa podľa premiéra vrátime k bežnému životu.

screenshot_20220218-205325.png

 

 

 

 

 

 

 

Kapacity na podujatiach

Podľa návrhu, ktorý po rokovaní vlády predstavil riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz MZ SR Matej Mišík, sa pri nízkych a stredne rizikových podujatiach (napr. bohoslužby, športové podujatia, kultúrne akcie) od 28. februára má zvýšiť maximálna kapacita na 500 osôb alebo maximálne na 50 percent kapacity.

screenshot_20220218-205400.png

 

 

 

 

 

 

 

Negatívne testy a karanténa

Mišík upozornil, že testy môžu byť naďalej vyžadované v špecifických prípadoch, napríklad pri návšteve nemocnice alebo zariadení sociálnych služieb. Tieto zariadenia by preto mali fungovať od 28. februára v OTP alebo „základ“ podľa rozhodnutia riaditeľa a zriaďovateľa.
 
Od 28. marca spolu so zrušením kapacitných obmedzení i obmedzení prevádzkových hodín by sa mala upraviť aj povinnosť nosenia rúšok a respirátorov. „Konzílium zatiaľ navrhuje monitorovať situáciu pred prijatím konkrétneho rozhodnutia,“ dodal Mišík.
 
Od konca marca by sa tiež mala zrušiť karanténa pri úzkom kontakte s pozitívnou osobou. Má ju nahradiť povinnosť nosiť respirátor desať dní po styku s pozitívnou osobou.
 
screenshot_20220218-205506.png
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
screenshot_20220218-205528.png