Choď na obsah Choď na menu
 

Zákaz vychádzania bude od piatka už len v noci

15. 12. 2021

Od piatka (17. 12.) bude platiť zákaz vychádzania len v čase od 20.00 h do 5.00 h.

 

Výnimky z nočného zákazu vychádzania:

  1. Na cestu do a zo zamestnania zamestnanca, ktorý nemôže vykonávať prácu z domácnosti, ak sa preukáže potvrdením zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce a cestu späť a na cestu na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti, ktorá nemôže byť vykonávaná ako home office.
  2. Cesta v nevyhnutnom rozsahu na účel obstarania nevyhnutných životných potrieb do najbližšej maloobchodnej predajne, maloobchodnej prevádzky alebo obdobného miesta (uvedené nižšie) a cestu späť.
  3. Cesta do zdravotníckeho zariadenia na účel poskytnutia neodkladnej zdravotnej starostlivosti alebo plánovanej zdravotnej starostlivosť vrátane sprevádzania blízkej osoby alebo príbuzného a cesta späť.
  4. Účel prístupu k lekárenskej starostlivosti poskytovanej držiteľmi povolenia na poskytovania lekárenskej starostlivosti a cesta späť.
  5. Účel starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný.
  6. Cesta so psom alebo mačkou do vzdialenosti 500 m od bydliska, cesta na účel starostlivosti o hospodárske zvieratá alebo cesta za účelom poskytnutia veterinárnej starostlivosti a cesta späť.
  7. Cesta do zahraničia a späť.
  8. Zabezpečovanie a presúvanie sa do zariadení sociálnych služieb a pri poskytovaní terénnej sociálnej služby a cesta späť.
  9. Účasť na bohoslužbe alebo na náboženskom úkone ak ide o osobu, ktorá sa považuje za osobu v režime OTP.
  10. Cesta na účel pobytu v prírode držiteľa poľovného lístka na účel plnenia opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných a cesta späť.V rámci platného núdzového stavu vláda zakazuje uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať v počte nad šesť osôb – okrem tých žijúcich v jednej domácnosti.
Platiť má tiež režim OTP v IC vlakoch, rýchlikoch a diaľkových autobusoch. Podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina) budú kontroly vykonávať buď vlakvedúci, alebo príslušníci Policajného zboru.
 
Dodal, že OTP režim vo vlakoch a diaľkových autobusoch nebude upravovať vyhláška úradu verejného zdravotníctva. Opatrenie sa zavádza na základe uznesenia vlády.
 
V režime OP (očkovaní a prekonaní) môžu fungovať: kaderníctva, manikúry a pedikúry, barberi, kozmetické a masážne salóny, soláriá, knižnice, galérie i múzea, lyžiarske vleky a lanovky.