Choď na obsah Choď na menu
 

Mestské školy od 8. januára ZATVORENÉ

4. 2. 2021
8. februára v meste Šaľa materské školy ani základné školy neotvoríme.
Napriek tomu sa nám nedarí nákaze nasadiť „opraty“. Počet obyvateľov nakazených koronou kriticky narastá. Podniky začínajú mať problémy s personálom a choroba sa nevyhýba ani verejným inštitúciám a ani učiteľom, lekárom a ďalším dôležitým častiam spoločnosti. V stredu vláda rozhodla, že zmení Covid semafor a umožní otvoriť školy aj v pandémiou najviac postihnutých častiach Slovenska. Svoje stanovisko by k tomuto mali ešte vydať aj regionálne úrady verejného zdravotníctva. Do tejto chvíle, teda štvrtok poobede takéto stanovisko nemáme.
Po porade so školským úradom aj s riaditeľmi škôl, školy v pondelok 8. februára neotvoríme.
Našim cieľom nesmie byť neuvážené otvorenie škôl, ani vytváranie iných príležitostí pre masívne šírenie nákazy. Rovnako materské školy. V súčasnosti sú otvorené pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry a ich plné fungovanie najmenej o týždeň odložíme.
V tejto súvislosti sa na mňa dnes listom obrátilo aj desať lekárov pre deti a dorast z nášho okresu s prosbou, aby sme v tejto situácii neotvorili materské školy v plnom režime.
Nie je to jednoduché rozhodovanie a naozaj som vďačný lekárom, učiteľom základných aj materských škôl a aj ďalším zainteresovaným, že sa k tomu postavili veľmi zodpovedne. Všetci by sme boli najradšej, keby sme v pondelok mohli deti poslať do škôl, ale nie za cenu, že ich ohrozíme a ohrozíme aj rodičov, či zamestnancov týchto inštitúcií. Verím, že najbližšie dni nám umožnia prijať od 15. februára iné rozhodnutie.
Od 8. februára teda budú materské školy naďalej fungovať ako doteraz, teda pre deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a rovnako bude fungovať aj školský klub detí na základnej škole Ľ. Štúra tak ako doteraz.
Mgr. Jozef Belický, primátor Mesta Šaľa