Choď na obsah Choď na menu
 

Obchvat Šale je prioritou pre ministerstvo dopravy

14. 11. 2017

Realizácia 12,5 km dlhého úseku by sa mohla začať na jeseň 2018.

ŠAĽA. Na októbrovom mestskom zastupiteľstve prišiel poslancov a verejnosť informovať o aktualitách týkajúcich sa obchvatu mesta minister dopravy Árpád Érsek.

Minister rokoval o obchvate s predstaviteľmi samosprávy aj približne pred rokom. Ako sa vyjadril, od jeho poslednej návštevy proces pokročil.

Vykúpených je 75% pozemkov

Začalo sa s výkupom pozemkov, nielen zo Šale, ale celého okolia, kadiaľ bude obchvat viesť. „Bez uskutočnenia výkupu nemáme právny vzťah k pozemkom a nemôže byť vydané právoplatné stavebné rozhodnutie. Na výkup bolo vyčlenených osem miliónov, ktorými prispela vláda. V súčasnosti je vyčerpaných okolo 6,4 milióna eur, čo znamená, že približne tri štvrtiny sú vykúpené,“ informoval o aktuálnej situácii na mestskom zastupiteľstve minister Érsek.

Ako sa ďalej vyjadril, niektoré pozemky budú musieť byť vyvlastnené. Známe sú aj približné časové harmonogramy výstavby dlhoočakávaného obchvatu. Ak bude vydané právoplatné stavebné rozhodnutie, môže byť vypísané verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby.

Začať sa mohlo o rok

Podľa Érseka by stavebné povolenie mohlo byť vydané do polroka 2018.

„Predpokladám, že stavba by sa mohla začať na jeseň 2018. Na dokončenie prác je predpoklad 2-3 roky. Stavať sa bude 600 metrový most cez Váh, čo je veľkým orieškom v projekte. Nebude to jednoduchá stavba,“ vyjadril sa minister dopravy.

Podľa jeho slov je stavba začlenená medzi priority a je finančne krytá. „Financie máme alokované nielen na výkupy, ale aj samotnú výstavbu. Čakáme na súťaž a procesy, ktoré musia byť absolvované. Ministerstvo tieto procesy brzdiť nebude,“ povedal Érsek a zdôraznil, prečo je obchvat Šale momentálnou prioritou ministerstva.

„Súvisí to s tým, že cesta prvej triedy prechádza cez stred mesta, intenzita dopravy je obrovská. Firmy tiež potrebujú trasu, ktorá nevedie cez mesto a môže ju využívať kamiónová doprava. Prioritná je pre nás bezpečnosť občanov,“ dodal minister.