Choď na obsah Choď na menu
 

Výstavba cyklotrasy mešká.

23. 8. 2018

Začať by sa malo podľa informácií z mestského úradu už v najbližších dňoch.

ŠAĽA. Aj napriek tomu, že šaliansky magistrát avizoval začiatok výstavby cyklotrasy do chemického závodu Duslo na jar, nestalo sa tak. Podľa slov primátora mesta Jozefa Belického je neskutočne náročná príprava celého procesu. „Najmä časovo,“ hovorí Belický.

Ako ďalej rozmenil na drobné, ide o prípravu projektovej dokumentácie, cez výkup pozemkov, získanie financovania. „Odkedy sme získali financie, museli sme absolvovať až päť kontrol. Pred zverejnením verejného obstarávania na dodávateľa, po zverejnení, pred podpisom zmluvy a po podpise zmluvy,“ ozrejmuje primátor.

Štyri firmy

Do verejného obstarávania sa zapojili s ponukami štyri firmy. Známa stavebná firma ViOn zo Zlatých Moraviec, Swietelsky-Slovakia, Doprastav z Bratislavy a Eurovia so sídlom v Košiciach. Najnižšiu ponuka dala napokon bratislavská firma Swietelsky-Slovakia, ktorá ako jediná spomedzi uchádzačov prišla s cenou nižšou ako milión eur, konkrétne 946 079,40 eura.

Spomínaná cena sa týka stavebných prác. „Celková vysúťažená cena je 1 005 123,66 EUR,“ priblížila hovorkyňa mestského úradu Erika Kollerová. Radnica tak vďaka obstarávaniu znížila pôvodne plánovanú cenu.

Radnica dostala na výstavbu 3,5 kilometra dlhej cyklotrasy približne 1,2 milióna eur z eurofondov. Radnica má prísľub od chemičky Duslo, že spoluúčasť vo výške 5%, čo je približne 60-tisíc eur, zaplatí.

Začne sa do konca septembra

Spomínaná administratívna obtiažnosť priniesla so sebou posun začiatku prác. Predĺžil sa z avizovaných jarných mesiacov na koniec augusta. „Pozitívnou správou je, že 23. augusta zhotoviteľ oficiálne prevezme stavenisko a do siedmich dní začne s výstavbou,“ upresnil primátor Šale.

„Verím, že sa práce začnú v najbližších dňoch a že to bude skôr, ako budú dve rýchlostné prémie v našom meste v rámci pretekov Okolo Slovenska. Bude to symbolické, pretože vtedy sa už bude cyklotrasa realizovať,“ dodal Jozef Belický.

Len pripomeňme, že Šalou bude prechádzať pelotón počas poslednej, štvrtej etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska.

Prvá etapa

Cyklotrasa bude začínať pri kostole vo Veči, končiť bude pred najväčším zamestnávateľom v okolí, chemičkou Duslo. Bude mať šírku 2,5 metra, pôjde po pravej strane cesty v smere z Veče. Súčasťou bude aj parkovisko pre bicykle pred Duslom.

Najťažšou časťou, s ktorou sa dodávateľ bude musieť pri výstavbe popasovať, bude križovanie s budúcim obchvatom.

Zaujímavosťou bude, že trasa bude ako jedna z mála na Slovensku osvetlená. Mesto muselo na vlastné náklady zabezpečiť výkup pozemkov, väčšie parcely budú uhradené z projektu.

Niektorí majitelia ich mestu prenajali. Až po preukázaní vzťahu k pozemkom sa mohlo začať s verejným obstarávaním. Radnica sa po dokončení výkupu mohla začať uchádzať o financie z EÚ.

Trasa z Veče do Dusla je súčasťou prvej fázy výstavby cyklotrás v Šali. Druhou je riešenie predstaničného priestoru a poslednou je vybudovanie vnútromestskej siete cyklotrás. Spojiť by mala prvé dve etapy.


Zdroj:
Čítajte viac: https://mynitra.sme.sk/c/20896972/vystavby-cyklotrasy-meska-mesto-absolvovalo-uz-pat-kontrol.html#ixzz5P06DAeqR